Legekæden

Første verdenskrig

Hører ind under:
Specifikke krige og felttog
0 produkter

Første Verdenskrig, også kaldet Den Store Krig (eller blot Verdenskrigen frem til 1939), stod på fra 1. august 1914 til 11. november 1918 og fandt hovedsageligt sted i Europa, men også i Afrika, Mellemøsten samt Sydøstasien.

Krigen opstod da den 19-årige, bosnisk-serbiske student og nationalist Gavrilo Princip myrdede Ærkehertug Franz Ferdinand, som var arving til den østrigsk-ungarske trone, og hans kone Sophie, den 28. juni 1914 i Sarajevo, i Bosnien-Herzegovina.  Mordet på tronarvingen og hans hustru medførte julikrisen, der senere hen førte til udbruddet af krigen.

Motivet bag mordet på den østrigsk-ungarske tronarving var, at Østrig-Ungarn tilbage i 1908 havde annekteret Bosnien. Flere nationalister havde flere gange forsøgt at myrde større embedsmænd som følge af dette, men var mislykket. Da Franz Ferdinand besøgte Sarajevo på den serbiske nationaldag så serberne dette som en provokation, hvilket fik den unge nationalist Gavrilo Princip til at handle hurtigt og skyde Ærkehertugen og hans hustru, efter han tidligere var mislykket med at bombe dem. 
Ved krigens afslutning var ni millioner soldater blevet dræbt, og derudover var 22 millioner soldater sårede.

Bøger om 1. Verdenskrig

Bøgerne om 1. Verdenskrig kan være med til at gøre dig klogere på et sort kapitel i vores fælles historie både som danskere og verdensborgere. 1. Verdenskrig var med til at ændre store dele af verden og fik fatale konsekvenser for Europa. Det er også en krig, som de fleste danskere har lært om i skolen, men som du måske ikke oplever den store relation til. Her på siden finder ud forskellige bøger, som kan give dig et indblik i en bid af Danmarks- og verdenshistorien.

Kategorien indeholder blandt andet bøger om 1. Verdenskrig fortalt af nogle af de mere end 26.000 danske soldater, som deltog i krigen for Tyskland. Ydermere finder du både biografier, erindringer og faglitteratur, og er således rigt beriget med spændende litteratur. Der er stor mulighed for at blive klogere på denne katastrofale tidsperiode i vores historie.

Der er skrevet mange skønlitterære fortællinger, som tager sit udspring under 1. Verdenskrig, og dem finder du et rigt udvalg af her på siden.